Bild från Google Jackets

Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender / Åsa Wikforss.

Av: Materialtyp: TextTextSpråk: Svenska Utgivningsuppgift: Stockholm : Fri Tanke, 2020Utgåva: Tredje pocketupplaganBeskrivning: 261 sidor 18 cmInnehållstyp:
  • text
Medietyp:
  • unmediated
Bärartyp:
  • volume
ISBN:
  • 9789188589682
Ämnen: DDK-klassifikation:
  • 121.4 23/swe
Annan klassifikation:
  • Ddb
Sammanfattning: Finns det alternativa fakta? Är kunskap en social konstruktion? Kan något vara sant för mig men inte för dig, eller är sanning något objektivt? Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, undersöker det omdiskuterade fenomenet fakta- och kunskapsresistens från ett filosofiskt perspektiv. Hon diskuterar vad kunskap är, vilka psykologiska mekanismer som ligger bakom resistensen och hur vi kan motverka den. Utmärkande för den mänskliga kunskapen är att den är social: Merparten av vår kunskap får vi från andra människor. Detta gör att vi kan samla kunskap på ett sätt som inga andra djur kan, men det gör oss också sårbara för påhittade nyheter, lögner och propaganda. Hur kan vi förstärka vårt immunförsvar mot det falska och ogrundade? Och hur gör vi för att rätta felen? Vilken roll spelar medierna och vad kan skolan göra? Dessa frågor är inte bara av betydelse för vårt vardagsliv utan helt avgörande för en fungerande demokrati. För att besvara dem behöver vi de redskap som samtida filosofi erbjuder.
Bestånd
Exemplartyp Aktuellt bibliotek Avdelning Placering Hyllsignatur Status Förfallodatum Streckkod Exemplarreservationer
Bok Fenix Fakta Filosofi & Psykologi 100 (Liknande titlar(Öppnas nedan)) Tillgänglig 2164813066529
Bok Fenix Fakta Filosofi & Psykologi 100 (Liknande titlar(Öppnas nedan)) Tillgänglig 80064371378EE
Antal reservationer: 0

Finns det alternativa fakta? Är kunskap en social konstruktion? Kan något vara sant för mig men inte för dig, eller är sanning något objektivt? Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, undersöker det omdiskuterade fenomenet fakta- och kunskapsresistens från ett filosofiskt perspektiv. Hon diskuterar vad kunskap är, vilka psykologiska mekanismer som ligger bakom resistensen och hur vi kan motverka den. Utmärkande för den mänskliga kunskapen är att den är social: Merparten av vår kunskap får vi från andra människor. Detta gör att vi kan samla kunskap på ett sätt som inga andra djur kan, men det gör oss också sårbara för påhittade nyheter, lögner och propaganda. Hur kan vi förstärka vårt immunförsvar mot det falska och ogrundade? Och hur gör vi för att rätta felen? Vilken roll spelar medierna och vad kan skolan göra? Dessa frågor är inte bara av betydelse för vårt vardagsliv utan helt avgörande för en fungerande demokrati. För att besvara dem behöver vi de redskap som samtida filosofi erbjuder.


Linda Lagerman
0393-67 87 80
linda.lagerman@vaggeryd.se

Susanne Westroth
0370-67 83 56                      
susanne.westroth@vaggeryd.se